Église orthodoxe de Bulgarie

Monastère de Rila

Début Actualités Патриаршеско послание до участниците в юбилейната конференция

Патриаршеско послание до участниците в юбилейната конференция

ДО УЧАСТНИЦИТЕ В НАУЧНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ, ПОСВЕТЕНА НА 550-ГОДИШНИНАТА ОТ ВРЪЩАНЕТО НА СВ. МОЩИ НА СВ. ЙОАН РИЛСКИ ОТ ТЪРНОВГРАД В РИЛСКИЯ МАНАСТИР

18 юни 2019 г., Рилска св. обител

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА, УВАЖАЕМИ УЧАСТНИЦИ В НАУЧНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ,

С отеческа любов и всесърдечни благопожелания за успех на откриващата се днес конференция, посветена на 550-годишнината от завръщането на всебългарския светец и чудотворец Йоан в Рилската пустиня, се обръщаме към всички вас, които сте се събрали в неговата света обител, за да почетете с молитви и с научното си творчество паметта на този дивен Божи угодник и всякогашен небесен застъпник на нашия народ пред Божия олтар. Православният ни народ винаги ще бъде благодарен на Бога задето ни е удостоил с такъв велик подвижник, духовен наставник и молитвеник, и винаги ще изразява своята дълбока признателност в благодарствени молитви и в творчество, вдъхновено от делото и примера на св. Йоан Рилски. Поредно доказателство за това е и започващата днес тук научна конференция, в която изследователи от различни научни звена и направления в богословското и историческото знание ще представят резултатите от своите дирения в полето на църковната ни история, на агиологията, химнографията и други области на познанието, за да добавят още важни щрихи към образа и наследството на преподобния Рилски светец и към съдбата на неговата света обител през вековете.

На всички вас благопожелаваме крепко здраве, сили и творчески вдъхновения във всички ваши настоящи и бъдещи трудове, измолвайки от Всеблагия Бог да ви укрепва с божествената Си благодат и да благославя от небесните висоти благодатното поприще, на което сте се посветили, защото паметта ни и нашата почит към даруваните ни от Него наши отци и наставници във вярата е залог и гарант за пребъдването ни като православен народ.

По молитвите на светия преподобен наш отец Йоан Рилски Чудотворец Господ Бог да милва и спасява всички нас!

На добър час!

С отеческа в Христа обич и благословение,

Неофит Патриарх Български

18.06.2019 г.

София