Болгарская православная церковь

РИЛЬСКАЯ СВЯТАЯ ОБИТЕЛЬ

Главная Новости 554 години от Възвръщането на мощите на преподобни Йоан Рилски Чудотворец

554 години от Възвръщането на мощите на преподобни Йоан Рилски Чудотворец

На 1-ви юли Светата Църква празнува възвръщането на светите мощи на едно от най-драгоценните духовни съкровища на България - преподобният Йоан Рилски Чудотворец, в основаната от него Обител, от Търновград през 1469 г. Неговата благодатна светлина се разлива далеч от пределите на българската държава, той е почитан от всички останали православни църкви.

По традиция братството на Светата обител отбелязва това събитие с всенощно бдение и празнична света Литургия. Тази година бдението предстоява Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим с молитвеното участие на Видинския митрополит Даниил, Игуменът на Светата обител – Адрианополският епископ Евлогий и духовенство от страната. В Бдението, което продължи до ранните часове на 1-ви юли, взе участие многоброен богомолен народ.

Божествената света Литургия възглави Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил в съслужение с Игумена и братя на Светата обител, Брегалнишки митрополит Иларион от Православната църква на Р. Северна Македония и духовенство от родината.

Богослуженията бяха благоукрасени от клиросното пеене на хор от псалти, ръководени от д-р Андрей Касабов, и от хора на гр. Яш (Румъния) „Academic Choir Byzantion“.

В проповедта си, митрополит Даниил каза: „Отново паметта на св. Йоан Рилски ни събра в Обителта, която той основа и за чието съграждане, опазване, развитие и благолепие до ден днешен се грижи. Събрали сме се да се зарадваме, както преди 554 години се зарадваха братята на Светата обител, че техният и нашият отец благоволи да се завърне в Рилския манастир, да бъде истинско негово богатство."

„Днешният празник за връщане на мощите много показателно ни говори за грижата, която св. Йоан Рилски има за всички нас. В своя Завет той ненапразно поръчва и бащински завещава като наставлява монасите от Светата обител да пазят светата православна вяра, да се пазят от страстите“.

Митрополит Даниил се обърна към „силните на деня“ с молба да не възлагат надежди на временни неща, да пазят единството помежду си, да избягват онези, които произвеждат разцепление и раздори и да се грижат за православния народ. „Колкото повече се отдалечава човечеството от вярата, толкова повече се умножават скръбта, трудностите и перипетиите.“ На присъстващите в храма той пожела да водят децата си често в Манастира и да им разказват за делата на св. Йоан Рилски, за да имат те „вярата към Бога и човеците“.

Епископ Евлогий се обърна към всички с думите: „Всеки път, когато сме събрани на молитва за прослава на нашия небесен покровител - преподобни Йоан Рилски Чудотворец, душите ни се изпълват с много радост, защото службите са в чест на светеца, на покровителя на България и ние чувстваме неговото благословение над всички нас. Затова радостта ни е голяма, когато се събираме, защото, както Спасителят е казал: “дето са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз посред тях” (Мат. 18:20).

За съжаление, няколко десетки години Православната църква на Р. Северна Македония не беше в единството на останалите православни църкви по редица съображения. Но Бог е милостив и дълготърпелив и дава на тези, които Му се уповават, това, от което се нуждаят. Наистина радостта днес е двойна с присъствието на Негово Високопреосвещенство Брегалнишкия митрополит Иларион и неговите поспешнци, затова, че отслужихме задено Светата Божествена Литургия.

Днешната служба е първата на Негово Високопреосвещенство митрополит Иларион и на наша милост и за нас това е голяма чест. Той е първият архиерей на Православната църква на Р. Северна Македония, който на днешния ден съслужи с нас и заедно с него се помолихме на Господа Бога и на Неговия угодник - Преподобни Йоан Рилски Чудотворец. Аз вярвам, че нашите гости ще отнесат оттук нашата любов, нашето уважение и взаимно братско отношение.“

Той благодари на всички, които се присъединиха със своите молитви по време на Светата Литургия, на църковните певци, които благоукрасиха богослужението и на хора протопсалти от братската Румънска православна църква. „На всички вас пожелавам преподобни Йоан Рилски Чудотворец да бъде винаги в мислите ви, в сърцата ви и във вашия живот!“

В отговор митрополит Иларион благодари за братската любов, за възможността да бъде изпълнена заповедта на Спасителя, която повелява: „По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си.“ (Йоана 13:35). „Всички трябва да се стремим към единство, показвайки любов един към друг. Така, като живеем в любов и покаяние, изпълнявайки Божиите заповеди, уповавайки се на светите Божии угодници, какъвто е днес честваният св. Йоан Рилски, който Бог ни го даде не само за покровител, но и за пример как да живеем, как да се спасяваме и как да побеждаваме злото. Всички ние трябва да вървим по пътя Божий, да започнем да живеем Царството Небесно още тук на земята.

Ако любов нямаме помежду си, то каквото и да правим, всичко ще бъде напразно. Но като се прегърнем взаимно, заедно да носим кръста на вечността, кръста на спасението. Ако сме сплотени, тогава и злото няма да има сила, и благодатта Божия ще действа в нас, ще бъдем победители и ще станем свидетели на Христовото Възкресение. Да покажем на неприятеля, че сме едно в Господа - живеем ли, умираме ли, да е само за Господа и за вечността! Честит и вечен празник!“