Болгарская православная церковь

РИЛЬСКАЯ СВЯТАЯ ОБИТЕЛЬ

Главная Новости Честити Рождественски и Новогодишни празници!

Честити Рождественски и Новогодишни празници!

Твоето Рождество, Христе Боже наш, озари света със светлината на познанието, защото в него онези, които служеха на звездите, от звездата се научиха да се покланят на Тебе, Слънцето на правдата, и да познават Тебе, Изтока от висините. Господи, слава на Тебе!" (Тропар на Рождество Христово)

Обични християни,

Посредством богослужебните рождественски текстове светата Църква ни учи, че Христос е Слънцето на правдата. Той е, Който разлива духовната светлина и топлина в едно с чувствената над цялото творение. Както Земята намира своето равновесие, изпълнена със светлина и топлина, докато се върти около слънцето, така и за човека е невъзможно да води живот по предназначение без да гравитира около Слънцето на правдата.

Сам Господ Иисус Христос ни посочва, че Той е източникът на духовната светлина и топлина:Аз съм светлината на света; който Ме последва, той не ще ходи в мрака, а ще има светлината на живота" (Йоан 8:12). С Него и в Неговата светлина жадуваме да пребъдваме през предстоящата година, а и през всички дни на нашия живот. Това, обаче, изисква усърдна молитва към Господа Иисуса от наша страна. Колкото и късно през нощта, колкото и самотен, и уморен, колкото и разтревожен, и несигурен, колкото и разочарован от хората, ако в свършека на деня призовеш Иисус, Той идва да погали лицето ти и да даде сън на очите ти с думите: не се страхувай, няма да потънеш сред вълните на житейските несгоди, понеже Аз бдя над теб!

Друго необходимо условие, за да придобием светлината на живота, е да участваме във всяка неделна света Литургия. Христос е там и ни очаква на Своята Трапеза на Вярата, а ние подготвени чрез изповед, с чисти души да станем причастници на тази Трапеза.

Обезателно подир това, чрез делата си трябва да покажем, че сме Христови. Около нас виждаме хора нещастни, болни, бедни, измъчвани от несигурността на ежедневието им, които очакват нашата помощ. Св. апостол Иаков много ясно говори: Каква полза, братя мои, ако някой казва, че имал вяра, а дела няма? Може ли го спаси вярата? Ако един брат или сестра са голи и нямат дневната храна, а някой от вас им рече: идете си смиром, грейте се и насищайте се, пък не им даде, що е потребно за тялото, - каква полза? Тъй и вярата, ако няма дела, сама по себе си е мъртва" (Иак. 2:14-17).

Христос Спасителят ни призовава да Му подражаваме до колкото ни е възможно, като казва: поучете се от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце, и ще намерите покой за душите си" (Мат. 11:29). Кое е онова, с което божествената личност на Спасителя завладява сърцата? Със съвършеното Си смирение. С какво още ни пленява божественият образ на Господа Иисуса? Със съвършената Си любов към хората. С какво друго ни привлича евангелският образ на Христа? Със съвършената чистота на Своята душа.

Нека се молим Нему, да присъстваме на светата Литургия, да даваме милостиня и да Му подражаваме поне в тези няколко упоменати добродетели: смирението, любовта и чистотата. Ако постъпваме така, предстоящата година със сигурност ще се увенчае с много духовни и материални успехи.

Братството на Рилската света обител Ви пожелава Честито Рождество Христово и Благословена Нова година!