Болгарская православная церковь

РИЛЬСКАЯ СВЯТАЯ ОБИТЕЛЬ

Главная Новости Преображение Господне в Рилската света обител

Преображение Господне в Рилската света обител

Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение; Него слушайте.

(Мат. 17:5)

Празникът Преображение Господне е един от дванадесетте големи празника (дванадесет големи събития в живота на Господ Иисус Христос и Пресвета Богородица):

„След шест дни Иисус взе със Себе Си Петра, Иакова и Иоана, брат му, и възведе ги насаме на висока планина; и се преобрази пред тях: и лицето Му светна като слънце, а дрехите Му станаха бели като светлина“ (Мат. 17:1-2). „И ето, двама мъже приказваха с Него, а те бяха Мойсей и Илия; като се явиха в слава, те говореха за смъртта Му, с която щеше да свърши в Иерусалим“ (Лук. 9:31).

Така Спасителят разкрил на апостолите Своята Божествена природа, като ги укрепил във вярата преди предстоящите Си страдания и смърт на Голгота, и показал на тези, който ще Го последват, светлината, с която ще се преобразят в Небесното царство.

Таворската светлина е светлината на Божествената слава, с която просияло лицето на Христос в момента на Преображението. Тази светлина е от вечност присъща на Христос, и на Тавор се преобразил не Христос, а апостолите, които дотогава не можели да проумеят и видят със своите духовни очи тази неописуема тайна (невидимата за човека Божествена светлина).

Пророците Мойсей и Илия са главни пророци в Стария завет. Мойсей умира, преди да достигне Обетованата земя, а Илия е взет жив на Небето. Тяхното явяване в момента на Преображението означава, че „Христос има власт над живота и смъртта, над Небето и земята“[1], а едновременното присъствие на пророците и апостолите там – връзката между Стария и Новия завет.

Сам Христос е осветил човешката природа, засвидетелствано от явяването Му в слава, то всеки, който вярва в Спасителя, според учението на Църквата, може да постигне своето лично Преображение, когато бъде озарен от нетленната таворска светлина.

***

В навечерието на този Велик празник Рилската св. обител традиционно за 14-та поредна година посрещна участниците в поклонническия път „Рилският Чудотворец“.

На 6-ти август бе отслужена Св. Божествена Литургия, възглавена от Игумена на Обителта – Адрианополския епископ Евлогий, в съслужение с протойерей Сава (Кокудев), протойерей Георги (Райчев) и протойерей Кръстин (Апостолов). Множество поклонници приеха Св. Причастие.

В словото си епископ Евлогий отбеляза:

„Когато ние имаме Божията подкрепа, сила и благословение, всеки едни от нас може да преобрази своята душа, да я направи по-различна от преди, по-чиста, по-свята, да бъде за пример и светлина на останалите, които не са съвсем приели в пълнота Христовото учение, които нямат достатъчно силната вяра да живеят по Божиите закони, да ги спазват и да стават нови твари, нови личности, одухотворени, съвършени според Божиите изисквания.

Нека светлината от днешното Преображение да осветява нашите души, да ги изчиства от всякакви грехове и сквернота, за да бъдем наследници Божии, защото живеем в трудни времена, когато мирът между народите е нарушен.

За да има мир по земята, трябва да има мир първо в нашите души и сърца и така да бъдем пример и за останалите. Не може само да говорим за мир, а делата ни да бъдат далече от него.

Затова, нека всеки един със своите дела, със своите помисли и, най-вече, с молитви към Бога да изпроси този мир, защото е срамно за човечеството, и още повече за християнството, в 21-ви век християни да се избиват помежду си заради отделни управляващи кръгове и личности.

Бог дойде на земята, за да възвести мир и ние сме длъжни като християни, като човеци да пазим този мир и да му се радваме.

Нека Преобразилият се на планината Тавор Господ Иисус Христос да дарува на всички истински мир, добри дела и помисли, да укрепва физическите и духовните ни сили.

Радваме се за поредна година да посрещнем вас – поклонниците, тръгнали от гр. София преди пет дни, пеш, през планината, за да се поклоните на нашия небесен закрилник – покровител, преподобния Йоан Рилски Чудотворец. Нека той ви дарува още много здраве и сили, за да извършвате и други подобни физически и духовни подвизи.

Не мога да не спомена и тази година и о. Ангел Ангелов – Бог да го прости! – който беше душата на този Поход, и смятам, че тези, които са извървели този поклоннически път с него, го помнят, ще го помнят и поменават в молитвите си и ще живеят и ще се учат от неговия наистина добър пример!

На всички вас пожелавам много, много здраве, за много и благословени години! Амин!“

По традиция след Литургията те бяха поканени на скромна манастирска трапеза в чест на Празника, след което поклонническият поход продължи своя ход към Гроба на св. Йоан Рилски.

[1] По св. Йоан Златоуст