Église orthodoxe de Bulgarie

Monastère de Rila

Début Actualités Училище в гр. Дупница получи името на всебългарския покровител – свети Йоан Рилски

Училище в гр. Дупница получи името на всебългарския покровител – свети Йоан Рилски

Днес, 16 септември 2024 година, по покана на директора на Професионална гимназия по облекло и стопанско управление - гр. Дупница, г-н Борис Кръстев, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил, Адрианополският епископ Евлогий – Игумен на Рилската света обител, извърши водосвет по повод откриването на новата учебна 2024/2025 година и приемане за патрон на училището името на всебългарския покровител – преподобния Йоан Рилски Чудотворец. Училищната икона на светеца, нарисувана от художника Димитър Таушански, бе осветена от епископ Евлогий, който се обърна към всички с думите:

„Изпълнявам радостно послушание и поръка от Негово Светейшество Българския патриарх Даниил за този водосвет и преподавам неговото благословение и приветствие за новата учебна 2024/2025 година. Пожелавам на всички вас, учители и ученици здрава и благодатна новата учебна година и нека с чисти сърца да преподавате и възприемате знанията и Божието благословение, по молитвеното застъпничество на вашия патрон – преподобни Йоан Рилски Чудотворец, от този ден и час да бъде ваш неотменен застъпник и закрилник! Честит празник! За много и благословени години!“

На тържеството присъстваха областният управител на гр. Кюстендил – г-н Александър Пандурски, експерти от РУО-Кюстендил в лицето на Гергана Паргова – старши експерт по обществени науки, гражданско образование и религия, представители на министерството на отбраната и други гости. Всички те отправиха своите благопожелания към учители и ученици.

Видео