Болгарская православная церковь

РИЛЬСКАЯ СВЯТАЯ ОБИТЕЛЬ

Главная Новости Празникът Успение на покровителя на българския народ - свети Йоан Рилски

Празникът Успение на покровителя на българския народ - свети Йоан Рилски

На 18 август 2024 г. в Рилската света обител бе тържествено отбелязан празникът Успение на св. Йоан Рилски Чудотворец, или раждането му за Царството небесно. По този повод в манастира се състоя и първото официално посещение на Негово Светейшество Даниил – Патриарх Български и митрополит Софийски.

По традиция в навечерието на празника бе отслужено всенощно бдение, което продължи до ранните часове на следващия ден. То бе предстоявано от Неврокопския митрополит Серафим при молитвеното участие на Негово Светейшество Патриарх Даниил, Игумена на Светата обител – Адрианополския епископ Евлогий, Агатополския епископ Йеротей, Велбъждския епископ Исаак – втори викарий на Софийския митрополит, както и духовенство от различни епархии на страната.

В края на Великата вечерня бе извършено петохлебие, а в края на Великата утреня – помазване на богомолния народ с елей от кандилото над мощите на преподобния отец Йоан Рилски.

В деня на честване паметта на всебългарския покровител светата Литургия бе възглавена от Негово Светейшество в съслужение с упоменатото духовенство. В Божествената служба взеха участие също Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Светия Синод на БПЦ-БП, и Браницкия епископ Пахомий – пръв викарий на Софийския митрополит.

Богослуженията бяха благоукрасени от антифонното пеене на сборен хор псалти, ръководени от д-р Андрей Касабов – секретар на Софийската митрополия.

В края на Божествената Литургия Патриарх Даниил произнесе вдъхновено слово, обръщайки внимание на думите на Рилския чудотворец от неговия Завет: „преди всичко пазете светата вяра непорочна и незасегната от всякакво злословие, както приехме от светите отци”. Патриархът се обърна към богомолния народ с думите: „Нека примерът на св. Йоан Рилски, нека самата негова личност, нeка думите, които самият той е преживял и ни ги е оставил - да пазим този Завет, да не се отклоняваме в маловерие, в неверие и в разни ереси днес, а твърдо да пазим светата православна вяра, която ни води при Бога, която ни учи как да запазим благодатта, която сме получили, как да се очиства сърцето ни - това е същината на нашата вяра, и онзи, който не вярва, не може да очисти сърцето си без Божията помощ, без да се смири, без да се отрече от себе си, без да претърпи всичко, да остане верен на любовта. Не може да се очисти нашето сърце, ако не дойде Царството Божие в сърцата ни. Ние поставяме точно обратно реда на ценностите – първо материалния комфорт и благоденствие, вместо да правим това, което Господ ни е казал: “...първом търсете царството на Бога и Неговата правда, и всичко това ще ви се придаде.” (Мат. 6:33). Ние търсим всичко останало, но не се грижим за Царството Божие да дойде в нашите сърца.

Нека по молитвите на св. Йоан Рилски Господ да укрепи нашите вяра, нашето упование в Него, а не в материалното, да се отречем от злобата си, от завистта си, от омразата, от разделението, от любоначалието и така да пожелаем да бъдем едно в Христа, така да има съгласие и мир помежду ни, така че да бъдат тези думи “дето са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз посред тях” (Мат. 18:20), да усетим Божията утеха, когато сме заедно, да усетим и да живеем тази радост, този мир, Който Сам Господ е и който го дава, когато сме събрани в Неговото име.

По молитвите на св. Йоан Рилски Господ да ни утвърждава в светата православна вяра и в желанието ни да живеем благочестиво, да бъдем послушни, добри, достойни деца на св. Йоан Рилски, така че винаги тук да се слави Божието - първо в сърцата ни, а после и навсякъде около нас!

Честит и благословен празник!“

След богослужбата Патриарх Даниил благослови присъстващия народ.

На следващия ден Негово Светейшество отслужи трисагий на монашеското гробище. Преди отпътуването от манастира той посети Църковно-историческия музей на обителта.