Église orthodoxe de Bulgarie

Monastère de Rila

Début Actualités Изложбата „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“ гостува в Дебрецен

Изложбата „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“ гостува в Дебрецен

На 13 май 2023 г. в Библиотека „Петер Мелиус Юхас“, във втория по големина унгарски град – Дебрецен, беше открита фотодокументалната изложба „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“. Тя е подготвена от екип на Института за балканистика с Център по тракология при Българската академия на науките с благословението на Игумена на Рилската света обител и любезното съдействие на Държавния културен институт към Министъра на външните работи на Република България.

Събитието се осъществи с подкрепата на Българския културен институт в Будапеща и беше част от официалната програма за честване на 25-та годишнина на Българското малцинствено самоуправление в Дебрецен.

При откриването на изложбата приветствия поднесоха Н. Пр. Христо Полендаков, извънреден и пълномощен посланик на България в Унгария, г-н Пламен Пейков, директор на Българския културен институт в Будапеща, г-н Симеон Варга, застъпник на българската малцинствена общност в Унгарския парламент и г-н Данчо Мусев, председател на Българското републиканско самоуправление в Унгария. В словата си наред с поздравленията към присъстващите те поставиха акцент върху факта, че изложбата гостува в Дебрецен броени дни след нейното представяне в Централата на ЮНЕСКО в Париж по повод 40-годишнината от включването на Рилския манастир в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Текст: Г-н Пламен Пейков, директор на Българския културен институт в Будапеща
Редактор на статията: Гл. ас. д-р Александра Миланова, научен координатор на ИБЦТ–БАН