Église orthodoxe de Bulgarie

Monastère de Rila

Début Actualités Летният празник на Рилската света обител

Летният празник на Рилската света обител

Скоро след славното отшествие на Божията майка пресвета Дева Мария, когато все още в православните храмове се пее тропарът на този голям празник, на 18 август св. Църква възпоменава и Успението на преподобни Йоан Рилски Чудотворец.

В навечерието на празника, в съборния храм на основаната от него света обител беше отслужено всенощно бдение в памет на земната кончина на преп. Йоан. Клирици, монаси, монахини и вярващи от цялата страна бяха дошли да призоват небесната му закрила, да му благодарят и се поклонят пред раклата с честните му мощи. По време на продължилото повече от 6 часа вечерно и утринно богослужение на архиерейския трон предстоя Мелнишки еп. Герасим, гл. секретар на Св. Синод на БПЦ. На канона на утринната той помаза всеки един от множеството в храма с елей от кандилото на светеца за изцеление на душата и тялото.

На следващия ден начало на светата Литургия беше дадено в 9:30. Тя беше отслужена от Н. Впр. Неврокопски митрополит Серафим. Участие взеха също игуменът на Рилската света обител Адрианополски еп. Евлогий, Мелнишки еп. Герасим, Главиницки еп. Йоан, архим. Варлаам и йерод. Нектарий от рило-манастирското братство, както и свещеници от различни епархии на България. Богослужебните химни по традиция бяха изпълнени антифонно, като на десния клир пяха псалтите от хор „Св. Наум Охридски” под ръководството на г-н Андрей Касабов, секретар на Софийска св. митрополия, а на левия - випускници на Пловдивската духовна семинария, завършили по време на ректорството на дядо Евлогий, дирижирани от г-н Димитър Даскалов. След възгласа „Со страхом Божиим”голяма част от богомолците в храма пристъпиха към спасителните Христови тайни. В края на богослужението слово за празника и бащински напътствени слова към присъстващите в храма произнесе Високопреосвещеният митрополит Серафим.

С равноангелния си живот св. Йоан придобил от Бога небесен венец и земна прослава. Празникът на Успението на св. Йоан се пада в попразненството на Богородичното Успение. Заради това и възхвалата към преподобния е в едно с почитта към Божията Майка. Какво по-ярко свидетелство можем да имаме за отреденото му близко до Христа и Неговата пречиста Майка място? Такава награда обещава Той на всеки, който приживе Го възлюби с всичкото си сърце и с всичката си душа, и с всичкия си разум (Мат. 22:37). Като проявяваме всякога ревност към изпълнение на евангелските повели, нека с радост да казваме: Преподобни отче Йоане, измоли милост от Бога и за нашите души!