Église orthodoxe de Bulgarie

Monastère de Rila

Début Actualités Лития и водосвет за празника "Живоприемни източник"

Лития и водосвет за празника "Живоприемни източник"

На Светли петък, когато богослужебната възхвала през цялата Светла седмица е посветена на славното Христово Възкресение, Православната Църква вплита в химнографското си творчество споменът за възстановяването на Богородичния храм „Живоприемни източник“ в Цариград, както и за многобройните чудеса, извършени от Пресвета Богородица при извора в манастирския комплекс „Баликли“. С подобаваща тържественост на този ден по традиция се почита и свещения образ на Св. Богородица – Осеновица, който се съхранява в Рилската света обител.

Св. Литургия в съборния манастирски храм отслужи игуменът на обителта Адрианополски еп. Евлогий, в съслужение с игумена на Руенския манастир „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ – йеромонах Йоан, както и с братя от двете обители. След отпуста, с литийно шествие бе изнесена Рилската чудотворна икона „Св. Богородица - Осеновица“ в открития притвор на храма и положена на специално вградения в зида проскинитарий. Пред нейния образ бе отслужен водосвет, а свещенослужителите и монасите горещо измолиха ходатайството й пред Възкръсналия нейн Син, да прояви милостта си в настоящите дни на тревога, болка, болест и безнадеждност към всички чада на Православната ни Църква. Обикновено на този тържествен ден в манастира се събират християни от цялата страна, но заради извънредното положение и наложените ограничения от властите в днешния празник освен рило-манастирското братство участие взеха малцина от служители при обителта.

Историята на Чудотворната икона датира още от XII в. Запазени до днес са множество свидетелства за нейната чудодейна помощ в дни на болести, пожари, наводнения, спохождали манастира, както и близки населени места. Св. цар Давид ни сочи пътя: „Към Господа викнах в скръбта си, и Той ме чу“ (Пс. 119:1), понеже се разкаях, задето “дълго живя душата ми с ония, които мразят мира (Пс. 119:6). И още: „Подигам очи към планините, отдето ще ми помощ дойде“ (Пс. 120:1). В деня за възхвала на Божията Майка, като към най-бърза застъпница за човешкия род да подигнем очите си и се помолим: „Преславна Приснодево, Майко на Христа Бога, принеси молитвата ни на твоя Син и наш Бог да ни спаси от това тежко изпитание за грешните ни души“!