Église orthodoxe de Bulgarie

Monastère de Rila

Début Actualités МОН връчи наградата „Св. Йоан Рилски“ в Рилския манастир

МОН връчи наградата „Св. Йоан Рилски“ в Рилския манастир

В деня на св. братя Кирил и Методий за поредна година в Рилската св. обител се състоя връчването на наградата „Св. Йоан Рилски“, с която Министерството на образованието и науката отличава директори на различни училища с принос в развитието на образователното дело в страната.

В централния манастирски храм игуменът на обителта Адрианополски еп. Евлогий, заедно с рило-манастирското братство, отслужи благодарствен молебен за присъстващите служители на МОН, учители и ученици - гости на тържеството. В приветственото си слово еп. Евлогий подчерта значението на славянската писменост в мултикултурална Европа като средство за благовестие на истината и полезното за хората - онова, за което е била използвана от нейните създатели св. братя Кирил и Методий. Игуменът засегна и належащата нужда от изучаване на предмета Религия в българското училище, както и на християнските ценности като задължително условие за бъдещето на нацията.

В иконната зала на светата обител заместник-министърът на образованието и науката г-жа Таня Михайлова награди с икона на преп. Йоан Рилски и премия от 1 000 лв. директора на НУ „Иван Вазов“ във Враца Таня Георгиева, на НУ „Васил Левски“ в Белоградчик Светла Табакова, на Земеделската професионална гимназия „Климент Тимирязев“ в Сандански Емил Терзийски и на СУ „Панайот Волов“ в Шумен Ема Радушева.