Église orthodoxe de Bulgarie

Monastère de Rila

Début Actualités Отзвук от „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“

Отзвук от „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“

От житието на св. Йоан Рилски знаем, че през 1183 година мощите му били пренесени от унгарския крал Белла ІІІ в Остергом (Гран), Унгария. Тогава тамошният епископ не повярвал в святостта на св. Йоан и онемял. Когато осъзнава причината за това, се покайва и получава изцеление от светеца. В чуждата страна всебългарският покровител просиява и с много други чудеса. На тази благодатна основа се изграждат българо-унгарските връзки, а от 2016 година 19 октомври – Отчовден (Денят на отеца)[1], се отбелязва официално и като Ден на българо-унгарското приятелство.

По този повод Н. Пр. Христо Полендаков, извънреден и пълномощен посланик на България в Унгария, г-н Пламен Пейков, директор на Българския културен институт в Будапеща и гл. ас. д-р Александра Миланова, научен координатор на ИБЦТ–БАН, откриха в Будапеща изложбата „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“.

Гости на събитието бяха посланиците на Гърция, Грузия, Мексико и Еквадор, представители на Националното събрание на Унгария, членове на настоятелството на Българската православна църква „Св. св. Кирил и Методий“ в Будапеща, на Унгарско-българската търговска камара, учени и граждани, приятели на България.

Изложбата „Сърцето на България. Шедьоври от Рилската света обител“ е подготвена от екип на ИБЦТ–БАН в изпълнение на Национална научна програма „Културноисторическо наследство, национална памет и обществено развитие", финансирана от МОН. Тя се осъществява с благословението на Игумена на Рилската света обител Адрианополския епископ Евлогий и с любезното съдействие на Държавния културен институт към Министъра на външните работи на Република България, Посолството на Република България в Будапеща и Националната комисия на България за ЮНЕСКО при Министерството на външните работи на Република България.

Част от участниците разказаха свои лични преживявания, свързани с Обителта: „Откриването имаше забележителен успех. Дойдоха много хора, които останаха силно впечатлени от изложбата. Българският посланик в Унгария също взе участие в откриването. Присъстваха много дипломати. Дойдоха председателят и членове на настоятелството на Българската църква в Будапеща... Сред присъстващите имаше хора, които са работили в Манастира през 60-те години на миналия век. Една дама от български произход беше пътувала дълго, за да сподели фотография на неин роднина, който преди Втората световна война е служил в Рилския манастир...”

Изложбата може да бъде разгледана от жителите и гостите на унгарската столица до 7 ноември 2022 г. в Българския културен институт в Будапеща (бул. „Андраши” № 14).

*Фотограф на обектите на изложбата: Добрин Кашавелов


[1] На 19 октомври Църквата празнува пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски от Светата Рилска обител в гр. Средец (дн. София)