Église orthodoxe de Bulgarie

Monastère de Rila

Début Actualités Три години от блажената кончина на Неврокопски митрополит Натанаил

Три години от блажената кончина на Неврокопски митрополит Натанаил

На 16 ноември се навършват три години от земната кончина на Неврокопски митрополит Натанаил. По този повод на 12 ноември, събота, в храм "Успение Богородично" в град Гоце Делчев, беше отслужена заупокойна света литургия.

Богослужението бе предстоявано от митрополита на гр. Ксанти Пантелеймон в съслужение с архиереите на Българската Православна Църква - Неврокопски митрополит Серафим, Ловчански митрополит Гавриил, Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир, Драговитийски епископ Даниил, викарий на митрополита за САЩ, Канада и Австралия, Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, а също и с дошлите да засвидетелстват своето високо уважение към приснопаметния дядо Натанаил митрополити на Еладската Църква - на Козани Павел, на Комотини Пантелеймон и на Еласона Харитон. Присъстваха още протосингелът на митрополията на Гревена архимандрит Серафим, игумените на манастира "Св. Дионисий Олимпийски" архим. Максим и на манастира "Св. Богородица - Пещерна" край Кардица архим. Нектарий, сестри от мисионерската обител в Аспровалта, а също йеромонах д-р Зотик от подворието на Руската православна църква в София, много свещеници, монаси, монахини и миряни от всички краища на страната и от чужбина.

След литургията беше отслужена в храма панихида за покойния български архиерей, на която присъстваха и редица представители на светските институции в областта. Веднага след това клирици и паство се отправиха към гроба на митрополит Натанаил в двора на Неврокопска митрополия, където беше отслужен и трисагий.