Болгарская православная церковь

РИЛЬСКАЯ СВЯТАЯ ОБИТЕЛЬ

Главная Новости 80 години от кончината на Цар Борис III

80 години от кончината на Цар Борис III

На 28 август 2023 г. се навършиха 80 години от кончината на блаженопочившия, незабравим в българската памет, цар Борис III Обединител (1894-1943).

По този повод с благословението на Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ-БП в Рилската света обител традиционно бе отслужена заупокойна Божествена света Литургия с панихида.

Официално присъстващите лица бяха членовете на царското семейство: Негово Царско Величество цар Симеон и Нейно Царско Величество царица Маргарита, престолонаследникът Н.Ц.В. Борис, княз Търновски, Н.Ц.В. Константин-Асен, княз Видински, със съпругата си княгиня Мария Гарсия, Н.Ц.В. Калина, княгиня Българска, заедно със съпруга си Антонио Хосе Китин Муньос и синът им Н.Височество Симеон-Хасан, херцог Саксонски.

Сред гостите бяха общественици, хора от различни места на България и чужбина, пристигнали специално по повода, както и много журналисти, дошли да отразят събитието.

Съорганизатори на царското посещение бяха представители на НДСВ, присъстваха представители от академичните среди, фонд "Цар Борис и царица Иоанна".

Светата Божествена Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай в съслужение с Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний, Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Яков, Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий - Игумен на светата обител, Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, Негово Преосвещенство Знеполски епископ Арсений, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, Негово Преосвещенство Смоленски епископ Висарион, Негово Преосвещенство Велбъждски епископ Исаак, както и братството на светата обител с духовенство от страната.

В края на Божествената Литургия митрополит Николай се обърна към богомолния народ и всички присъстващи с патриаршеско слово по повод кончината на цар Борис III:

ВАШИ ВЕЛИЧЕСТВА,

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА ЦАРСКОТО СЕМЕЙСТВО,

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

ВАШЕ ПРЕОСВЕЩЕНСТВО ЕПИСКОП ЕВЛОГИЙ, ИГУМЕН НА СВЕТАТА РИЛСКА ОБИТЕЛ,

ЧЕСТНО БРАТСТВО НА СВЕТАТА ОБИТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ,

БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ, ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В молитвен спомен за достойна и непрежалима от Църквата и народа ни личност, но и с неизменна вяра във Всеобщото възкресение и тържеството на живота, отбелязваме в днешния ден осемдесетата годишнина от блажената кончина на владетеля-обединител на православния ни народ, приснопаметния Борис Трети – по Божия милост и съгласно народната воля Цар български. Прекланяме се пред светлата му памет, с благодарност и вечна признателност за всичко онова, което в един от най-сложните и изпълнени с драматизъм периоди от историята ни той е сторил за българския народ, и измолваме за него от Всеподателя Бога блажено успение и вечен покой, освобождение от всяка болка, печал и въздишка, и пребъдване в светлината на Божието присъствие – там, където пребивават всички праведници.

В паметта на светата ни Православна църква и на българския народ цар Борис Трети остава завинаги с всеотдайната си любов към поверената му държава, със своята пословична скромност и мъдрост, с неизменно проявяваното от него християнско милосърдие и човеколюбие, добросърдечие и състрадателност, спечелили му още приживе ответната любов и привързаност към него на всички поданици, заедно с дълбокото уважение за вечни времена и преклонението пред него от страна на признателните поколения.

Преди всичко обаче, като християнин и верен син на светата Църква, Негово Величество Борис Трети е останал в паметта на съвременниците си и като владетелят, който всякога се е стараел да изпълнява Божия закон и който във всичките свои мисли, решения и действия е търсил и се е ръководил от Божията свята воля за добруването и благопреуспяването на поверения му народ. Такъв той е останал и всякога ще пребъдва в църковната и народната памет.

Безкористното му себеотдаване и бащинската му грижа за всички онези, над които Бог го е поставил да управлява, е принесло безброй много добри плодове, благодарение на които името му остава записано завинаги със златни букви в историята на народа и страната ни и паметта за него, като памет за праведник, ще бъде винаги с похвала.

Затова нека и в този ден на възпоменание за земната ни раздяла с царя-обединител, с едно сърце и едни уста отново да се помолим за него, като още веднъж благодарим на Бога, задето в нужното за това време ни е дарувал толкова достоен, мъдър и човеколюбив владетел, отдал всичките си сили и живота си за своя народ и съумял да преведе страната ни през тежките изпитания на междувоенното време. Да сведем глави и отдадем почит на царя, издигнал авторитета на страната ни до най-висок пиедестал в нейната най-нова история; на царя, който обичаше своя народ и се радваше на неговата ответна обич така, както малцина български владетели са имали привилегията да бъдат обичани.

Мирът и любовта на нашия Господ и Спасител Иисус Христос, Божията милост и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас и с православния ни народ во веки!

Вечна и блажена да бъде паметта на приснопаметния Български цар Борис Трети Обединител!

След заупокойната Литургия последва панихида, в която всички се помолиха за упокоението на душата на Цар Борис III, чието сърце се намира във възстановения от братството негов гроб в страничния параклис "Успение на св. Йоан Рилски" в главния Съборен храм.

Снимков материал: БТА