Болгарская православная церковь

РИЛЬСКАЯ СВЯТАЯ ОБИТЕЛЬ

Главная Новости Излезе от печат книгата на отец Неофит Рилски за историята на Рилския манастир

Излезе от печат книгата на отец Неофит Рилски за историята на Рилския манастир

По случай 230-годишнината от рождението на йеромонах Неофит Рилски – духовник, учител, педагог, книжовник и просветител на Възраждането, братството на Рилската света обител преиздаде в осъвременен текст първото описание на историята на Манастира, написано от о. Неофит и отпечатано за първи път през 1879 г. в София.

Книгата със заглавие „Описание на българския свещен Рилски манастир“ представя с дълбочина и наситеност историята на Обителта от нейното основаване през X в. от първия заселник на Рилската пустиня – преподобни Йоан Рилски Чудотворец, до времето, в което живее о. Неофит. „Описанието“ е най-достоверното свидетелство за положението на Рилския манастир от този период.

Авторът представя целия манастирски комплекс, прилежащите имоти на манастира, описва ежедневието на монасите, богослужебното правило и реда в Обителта.

При осъвременяването на текста е съхранена автентичността на духа и колорита на езика на йеромонах Неофит Рилски.

Книгата е с твърди корици, обема 334 страници, от които последните 72 съдържат художествени фотографии, свързани с живота и творчеството на о. Неофит; цената ѝ е 22 лв.

Настоящото издание за пръв път предоставя възможност на „боголюбивите и любомъдри читатели“ да се запознаят и съпреживеят историята на тази „светиня на българския народ“…

За информация и поръчка на книгата – library.rila.monastery@gmail.com, 0879972003.