Болгарская православная церковь

РИЛЬСКАЯ СВЯТАЯ ОБИТЕЛЬ

Главная Новости „Не участвайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги“ (Ефес. 5:11)

„Не участвайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги“ (Ефес. 5:11)

Хелоуин е езически празник, който датира още от времето преди приемането на християнството.

В България той идва от Запада.

Атрибутите и символите на Хелоуин разкриват духовно негативната същност на това явление; те олицетворяват ужаса, страха, мрака. Облеклата и маските изобразяват зли неща, демони, герои от филми на ужасите, фантастични призраци. За един православен човек всичко това е напълно неприемливо.

Хелоуин е игра с тъмната сила. Препратката към тъмната сила, а още повече към въплъщението на злите образи в костюми и маски, е директна. Чрез всичко това човек отваря вратата на злото към себе си, става лесно уязвим за демонично влияние.

За съжаление, потвърждение на този духовен закон е вчерашният (29.10.2022 г.) трагичен инцидент в Сеул, Южна Корея, където по време на Хелоуин – празненства при стълпотворение загинаха повече от 150 души в разцвета на младостта си и още толкова ранени. Чрез такъв „безобиден” и „забавен” повод дяволът взема своите жертви, благодарение на лекомислието и невежеството, оставайки безутешност в сърцата на мнозина. Така ставаме плячка в ръцете на врага.

Ние, хората, забравяме, че носим в себе си образа на Бога и сме призвани да се стремим към доброто, чистото, Божието, а не към злото, тъмното, инферналното. Когато душата е чиста, в нея има повече радост, така че няма нужда от темата за злото, дори в контекста на забавлението.

Хелоуин е наложен в България, чужд на нашата култура и неразбираем за огромното мнозинство от хората. До голяма степен той има търговски характер; в магазините се продават подходящи атрибути за деня…

Но ние нека се стремим да последваме призива на Божиите слова, които ни учат на всяка доброта, правда и мъдрост: „Не участвайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги“ (Ефес. 5:11)