Болгарская православная церковь

РИЛЬСКАЯ СВЯТАЯ ОБИТЕЛЬ

Главная Новости Отчовден (Денят на отеца)

Отчовден (Денят на отеца)

След успението на свети Йоан Рилски „беше изминало немалко време, а [от гроба] се разнасяше пресилно благоухание. Щом отвориха ковчега му, видяха тялото на преподобния напълно запазено и недокоснато от каквото и да е тление, изпускащо благоухание и подтикващо към божествена ревност. След като бе отслужено обичайното славословие, пренесоха с почит светите му мощи в славния град Средец [дн. София]. И бяха положени в църквата на светия евангелист Лука. По-късно бе създадена църква на негово име и в нея бяха положени светите му мощи, които правеха дивни и преславни чудеса."1
На 19 октомври 2023 г. в Рилската света обител тържествено се отбеляза Пренасяне мощите на преп. Йоан Рилски Чудотворец от Рилския манастир в гр. Средец - празник, известен като Отчовден (т.е. Денят на отеца).
В навечерието на празника се отслужи всенощно бдение, което бе представяно от Игумена на Обителта - Адрианополския епископ Евлогий, в съслужение с братството на Светата обител и духовенство от страната.
В утрото на празника Съборния манастирски храм бе изпълнен с богомолци, дошли с вяра и надежда в помощта и застъпничеството на небесния ни закрилник - преподобният отец Йоан.
Светата Божествена Литургия възглави епископ Евлогий в съслужение с упоменато духовенство, а след нея бе извършена лития около храма.
Богослужението благоукрасиха хорът „Св. Наум Охридски“ с ръководител д-р Андрей Касабов (десен клир) и гостуващият гръцки хор Μελωδοί Θεσσαλονίκης („Солунски сладкопевци“) с ръководител Христос Халкиас (ляв клир).
В своята проповед еп. Евлогий отбеляза: „Според силата на вярата ни св. Йоан ни дава и благославя. Като народ ние се нуждаем от единение, а не от разделение. Живеем във време на войни, във време, в което мирът липсва. Но в основата на мира в нас и около нас е смирението. Към него по примера на св. Йоан трябва да се стремим!"
Нека по молитвите на преп. Йоан Рилски пътя да извървим и вярата да опазим! Амин.

1. Из Житието на св. Патриарх Евтимий.

Снимки: Добрин Кашавелов