Болгарская православная церковь

РИЛЬСКАЯ СВЯТАЯ ОБИТЕЛЬ

Главная Новости Празникът Богоявление в Рилската света обител

Празникът Богоявление в Рилската света обител

На 6 януари 2024 г. в Рилската света обител тържествено бе отбелязан празникът Богоявление. Божествената Литургия бе предстоявана от Игумена на Обителта – Адрианополски епископ Евлогий, в съслужение с братството на Светата обител. След края на богослужението в съборния манастирски храм бе отслужен Велик водосвет, след който се обърна към присъстващия народ с думите:

„Възлюбени в Господа братя и сестри,

Днес е един от най-големите християнски празници – свето Богоявление, свето Кръщение на Господ Иисус Христос в р. Йордан от св. Пророк и Предтеча Йоан Кръстител и ден на просвещението. Ден, в който Бог за пореден път след Рождество Христово показа като пример за нас, човеците, на първо място, смирение – Божият Син пристъпва във водите на р. Йордан, за да бъде кръстен от човек, въпреки че е Божий Син. Небесата се отварят, чува се гласът на Бог Отец: „Този е Моят възлюбен Син“ и Светият Дух във вид на гълъб слиза над Христос.

В този момент се открива троичността на Бога – Отец, Син и Дух Светий, за свидетелство на всички, които са присъствали на това събитие, а оттам се предава и на всички Христови последователи, на всички членове на Църквата, кръстени в името на Светата Троица.

При Светото Кръщение над всеки един от нас слиза Дух Светий, така се освещаваме и ставаме членове на Светата Църква. От този момент на всеки кръстен се дава възможност да стане Божий син по благодат, Божий наследник.

С освещаването на Йорданските води Бог освещава цялото човешко естество. И днес, на този свят ден, ние отиваме до водните пространства и ги освещаваме, а те освещават всички, които се поръсват от тях, които черпят от тази света вода. Това е денят, в който на всеки един се дава възможност да се очисти и да се освети.

Нека не пропускаме тази възможност и да сме благодарни на Бога за това, че сме се удостоили да бъдем кръстени и задето можем да се осветим чрез Богоявлението, да заживеем все повече според Божиите повели, защото целият свят е потънал в огромен грях. Заобиколени сме от военни действия, от обезумели и неразумни хора, които са забравили, че Бог изпрати Своя Единороден Син Господ Иисус Христос тук на земята, за да донесе мир, от който всеки един човек има право да се ползва. Никой няма правото да отнема човешки живот, който не е създавал. Животът е Божий дар и само Бог може да го отнема от нас във време, което Той определи.

Да се молим за всички, които страдат, които в днешния тържествен, свят ден, не могат да се зарадват на Богоявлението, а са покрити с кръв, със страх от това, което може всеки един миг да се случи.

Църквата е тази, която може да измоли от Бога мир чрез всички вас и нас, понеже и духовенството, и миряните – представляваме Църквата, а наш невидим Глава е Сам Господ Иисус Христос. Неговото благословение да бъде над всички нас. Амин! Честит празник, за много и благословени години!“

След водосвета се извърши традиционна лития с освещаване на водите около манастира и хвърляне на кръста, който бе хванат от Йордан Донев от гр. Благоевград.

Снимки: Добрин Кашавелов

и архив на БТА