Болгарская православная церковь

РИЛЬСКАЯ СВЯТАЯ ОБИТЕЛЬ

Главная Новости Пресконференция в Благоевград по повод 230 години от рождението на о. Неофит Рилски

Пресконференция в Благоевград по повод 230 години от рождението на о. Неофит Рилски

На 12 септември 2023 г. в Националния пресклуб на БТА в Благоевград се състоя пресконференция по повод националните чествания по случай 230 години от рождението на о. Неофит Рилски, които са под патронажа на Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и митрополит Софийски.

В пресконференцията, водена от генералния директор на БТА г-н Кирил Вълчев, взеха участие Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим, Игуменът на Рилската света обител - Адрианополският епископ Евлогий, представители на Инициативния и организационния комитет за отбелязване на годишнината, ректорът на Югозападния университет „Неофит Рилски“ проф. Борислав Юруков, деканът на Правно-историческия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ и председател на организационния комитет за честванията доц. Николай Марин, кметът на Банско Иван Кадев, и други.

Митрополит Серафим сподели: „Йеромонах Неофит Рилски, игумен на Рилската света обител, е личност, очертала път, трасирала траектория, по която нашият народ да се движи в своето духовно израстване в продължение на повече от столетие, уверен съм и много векове напред.“

Неврокопска света митрополия има дългогодишно сътрудничество с Югозападния университет (ЮЗУ) „Неофит Рилски“, обясни той. Една от инициативите, която е започнала по предложение на ръководството на Югозападния университет „Неофит Рилски“, е именно това честване, около което са се обединили няколко институции през тази година... под общата шапка на Българската православна църква, каза митрополит Серафим. Това са Светият Синод на Българската православна църква, Неврокопска света митрополия и Рилската света обител - основното място, където е извършил своя духовен подвиг и своя принос с труда си, както и ЮЗУ „Неофит Рилски“.

Епископ Евлогий отбеляза: „В църковните и в научните среди се знае много за делото на отец Неофит Рилски, за неговия живот, но не е така в обществото.“. Игуменът на Рилската света обител цитира пасаж от два учебника – „Човекът и обществото“ за трети клас и „История и цивилизация“ за седми клас. В първия това, което пише за отец Неофит Рилски, е следното: „Първият български глобус, направен от Неофит Рилски – първият учител в Габровското училище“. В учебника за седми клас той се споменава във връзка с Габровското училище с едно изречение: „За главен учител габровци поканват известния просветител Неофит Рилски“. Това е цялата информация, която намерих в учебниците до седми клас за този велик българин и духовник“, отбеляза епископ Евлогий и допълни, че счита инициативата за честване на 230 години от рождението на Неофит Рилски за изключително важна, „за да си спомним за тази личност, да я почетем и да не спрем дотук, а да продължим да я показваме като ярък пример за това какво е направил един велик българин за нашата нация“.

Иван Кадев - кмет на гр. Банско: „Честванията в града ще започнат на 15 септември от най-голямото и най-старото училище, което неотдавна отбеляза 175 години от създаването си – Средно училище „Неофит Рилски“. Децата от Банско са включени и в спектакъла, подготвен от Народно читалище “Никола Вапцаров“. „От корен, към върха“ е именувана постановката, която е създадена от читалищни дейци с помощта на Музеен комплекс – Банско и одобрението на Неврокопския митрополит Серафим. „Вярваме, че искрената обич, почитта и преклонението, които в Банско храним към Неофит Рилски, ще бъдат предадени на публиката чрез непринудената и естествена игра на артистите, които са любители“, посочи Кадев. В Банско ще бъде представена за първи път в страната изложбата „Неофит Рилски – духовник, книжовник, просветител, основноположник на новобългарското образование”. Тя ще бъде открита от 17:30 часа на 15 септември в читалището, непосредствено преди спектакъла.

В събота, на 16 септември, от 8:30 часа в църквата „Света Троица“ ще бъде отслужена Света литургия, а след нея ще се посети къщата музей „Неофит Рилски“, която е само на метри от храма. В двора й е гранитният бюст-паметник на Неофит Рилски, пред който ще бъдат положени цветя от признателните потомци. След ритуала по поднасяне на цветя ще продължат „Неофитовите четения“ в тържествената зала на читалището в Банско.

Програмата на Националните чествания по случай 230 години от рождението на Неофит Рилски в планинския град са организирани от Община Банско, Югозападен университет „Неофит Рилски”, Неврокопска Митрополия, Рилската света обител, Музеен комплекс - Банско и Народно читалище „Никола Вапцаров – 1894 г.”.

Национална научна конференция: „Отец Неофит Рилски - духовност, просвета, култура” ще се проведе от 5-7 откомври 2023 г. в Благоевград и в Рилската света обител. В манастира конференцията ще завърши с концерт из творчеството на о. Неофит Рилски. Ще бъде представена и предложена на читателската аудитория и първата история на Светата обител „Описание на българския свещен Рилски манастир” (1879 г.), написана от о. Неофит, а сега издадена с осъвременен текст.

„Неофит Рилски е една от най-забележителните фигури на Българското възраждане, а и изобщо в българската история“, каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев при откриване на пресконференцията. Той припомни думите на Константин Иречек, който описва Неофит Рилски като „патриарх на българските книжовници и педагози“. Неофит Рилски е защитник на идеята за българското образование, посочи генералният директор на БТА. За това пише и самият отец Неофит Рилски, който пита не могат ли българите, просветили се на гръцки език, да „приимат“ образованието си на матерния си език, като задава и риторичния въпрос: „Ей, можеха, но в кое училище да го приимат в нашето Отечество?“, допълни Вълчев. В многобройните писма, предговори към учебници, които е правил, отец Неофит Рилски е оставил едни от най-забележителните съвети към българите, допълни Кирил Вълчев. Не бъди лековерен и не строй на пясъка, не тичай подир химери, защото който гони два заека, не улавя ни един – това е един от съветите, оставени ни от йеромонах Неофит Рилски. Той завещава и мъдрости, свързани с приятелството, скромността и обичта към хората, мисълта за днешното и далечното да оставяме на Божия промисъл.

Г-н Вълчев завърши пресконференцията, цитирайки думите на о. Неофит: „И кон може, и юнак може, ако Господ му поможе; ако ли не - а то никой и нищо без Бога не може.“.

Очаквайте скоро програмата на тези чествания в Рилската света обител.

Запис на пресконференцията в БТА-Благоевград ТУК.

Източник на информацията и снимка: БТА.