Болгарская православная церковь

РИЛЬСКАЯ СВЯТАЯ ОБИТЕЛЬ

Главная Новости В памет на отец Неофит Рилски

В памет на отец Неофит Рилски

На 7 октомври 2023 г. в Рилската света обител бе отслужена заупокойна света Божествена литургия в памет на йеромонах Неофит Рилски. Тя бе предстоявана от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил в съслужение с Неврокопския митрополит Серафим, Мелнишкия епископ Герасим, Адрианополския епископ Евлогий – Игумен на Светата обител, Величкия епископ Сионий, Агатополския епископ Йеротей, Велбъждския епископ Исаак, братството на Светата обител и духовенство от страната.

Богослужението бе благоукрасено от църковния хор „Св. Наум Охридски“ под ръководството на д-р Андрей Касабов.

След Божествената литургия, пред гроба на отец Неофит Рилски (от южната страна на храма) митрополит Серафим, в съслужение със споменатото по-горе духовенство, отслужи панихида за приснопаметния рилски йеромонах.

В своето слово еп. Евлогий отбеляза: „Отец Неофит е роден духовно в Рилската св. обител и починал в нея телесно, но духът му продължава да бъде с нас. Последните дни, седмици и месеци се казаха много добри слова за него: и в неговия роден град, и в ЮЗУ „Неофит Рилски“, носещ името му, в Светата обител, в медиите и прочие.

Казано е, лошо дърво не може да дава добри плодове, но доброто дърво – дава добри плодове. Дървото – това е св. Йоан Рилски Чудотворец, който живя тук и остави достойно братство след себе си, което продължи и продължава неговата традиция. Отец йеромонах Неофит Рилски се явява едно от последващите духовни чеда на св. Йоан Рилски и със своите трудове, със своя живот, със своето смирение и любов към Бога и науката той стана достоен син на нашия небесен покровител и на целия български народ. Поводът е заупокой, но ние вярваме, че прославата му ще бъде достойна оттук нататък и от тези, които ще дойдат след нас, защото малцина са българите, с духовен сан при това, които са дали толкова много за родината си и посветили целия си живот на нея.

Молим се Бог да упокои душата му в Небесните селения! Вечна и блажена да бъде паметта му! Амин!“

Сред присъстващите бяха кметът на гр. Банско г-н Иван Кадев, областният управител на обл. Кюстендил г-н Александър Пандурски, областният управител на обл. Благоевград г-жа Мария Димова, ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. д-р Борислав Юруков и колектив, директорът на ЦСВП „Проф. Иван Дуйчев“ проф. Вася Велинова, както и директорът на Института за балканистика с Център по тракология проф. Румяна Прешленова и колектив.

В ранния следобед в Иконната галерия на Обителта се състоя последната трета част от Националната научна конференция „Отец Неофит Рилски – духовност, просвета, култура“, на която бяха представени два доклада: на Цветелина Татанова (Неврокопска св. митрополия, „Адаптирането на църковнославянски език на Триода и Пентикостара на Петър Ламбадарий от йеромонах Неофит Рилски в ръкопис Пс.100 на Зографския манастир“) и на д-р Андрей Касабов (Софийска св. митрополия, „Музикалнопреводаческата дейност на йеромонах Неофит Рилски“), след което хор „Св. Наум“ изпълни песнопения из личното музикално творчество на отец Неофит.