Bulgarian Orthodox Church

RILA MONASTERY

Home News Христос се ражда, славете Го!

Христос се ражда, славете Го!

Христос се въплъти! Христос дойде на земята! Това велико събитие си спомняме с голяма радост всички ние - християните, в дните на празника Рождество Христово. Но с каква цел бе Неговото идване сред нас? За тази цел говори св. ап. Павел в своето Послание до Галатяните, в глава 4, стихове 4-5: "Но, когато се изпълни времето, Бог изпрати Своя Син (Единороден), Който се роди от жена и се подчини на закона, за да изкупи ония, които бяха под закона, та да получим осиновението". Дойде на земята Христос Господ и прие нашата немощна природа, изложена на болестите, страданията, премеждията и най-накрая, на смъртта. Точно тази природа на ветхия Адам като прие, успя да я изкупи, изцели и възвеличи. Св. цар Давид с пророчески дух в псалм 102 казва нещо изключително, което дава надежда на всички ни. В стихове 3-4 четем: "Той прощава всички твои беззакония, изцелява всички твои недъзи; избавя от гроб твоя живот, увенчава те с милост и щедрости". Това стори Господ: роди се в плът, възприе немощите ни, очисти ни от беззаконието, понеже греховете са причина за всички страдания, излекува болестите и ни избави от смъртта.

Братството на Рилската света обител отбеляза с тържествено богослужение патронния празник на своя зимен параклис, посветен на Рождество Христово. В навечерието на празника Игуменът Негово Преосвещенство Адрианополски еп. Евлогий, заедно с архим. Виталий и йеродякон Нектарий от братството на манастира, отслужи Велика вечерня, заедно с Велико повечерие и Петохлебие. На 25-ти декември св. Василиева Литургия бе предстоявана отново от Игумена на манастира, в съслужение с братята архим. Виталий, архим. Варлаам, архим. Йосиф и йерод. Нектарий. На клиросите се изявиха гостуващите псалти Никола Антонов и Петър Славов от Софийска епархия, и Димитър Златински от Неврокопска епархия. Голяма част от присъстващите в храма богомолци приеха св. Причастие.

В края на богослужението еп. Евлогий огласи Рождественското синодално послание, което ръководният орган на БПЦ всяка година отправя до всички свои в Христа чада, след което от свое име поздрави рило-манастирското братство и поклонниците на светата обител по случай храмовия празник на зимния манастирски параклис.

Параклисът Рождество Христово се използва за богослужебна употреба от началото на 2008 г. Ремонтните работи, както и благоукрасата в него са по почин на Игумена Адрианополски еп. Евлогий и се извършват със средства на обителта, както и на благочестиви дарители. Преди параклисът да бъде осветен според каноничните изисквания на Православната Църква, е необходимо да бъдат завършени още няколко икони, както и да бъде набавена допълнителна част от обзавеждането в него. Всеки, който има възможност и желание да се включи в тази инициатива, може да го направи чрез посочените в сайта банкови сметки, като посочи изрично целта на паричния превод.