Église orthodoxe de Bulgarie

Monastère de Rila

Début Actualités Молебен и награждаване на бългаски директори в Рилския манастир

Молебен и награждаване на бългаски директори в Рилския манастир

Въпреки пандемичните условия, по установена традиция на 11 май в Рилската света обител бе връчена наградата на Министерството на образованието и науката "Св. Йоан Рилски". От 10:00 ч. в съборния храм "Рождество Богородично" бе отслужен молебен от игумена Адрианополски еп. Елогий и братството на манастира, в присъствието на заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова, началници на регионалните управления на образованието, директори на училища и ученици.

В своето слово към гостите еп. Евлогий припомни накратко за ролята на Христовата вяра в утвърждаването и развитието на Българската държава, за делото на светите братя Кирил и Методий, както и за задълженията, които вменява това наследство на хората на духа. След молебена официалните лица бяха приети в игуменарната.

Награждаването се състоя в иконната галерия на обителта. Бяха отличени четирима директори: на Природоматематическа гимназия „Христо Смирненски“ в Перник Емилия Грозданова-Евгениева, на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ в село Абланица, общ. Хаджидимово, област Благоевград Мехмед Имамов и на ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ в село Селановци, община Оряхово, област Враца Петя Русинова. Посмъртно бе отличен и Христо Тодоров Андонов, директор на ОУ „Петко Каравелов“ в Асеновград. След церемонията част от учениците изнесоха музикална програма.