Église orthodoxe de Bulgarie

Monastère de Rila

Début Actualités Празникът "Живоприемен източник"

Празникът "Живоприемен източник"

Празникът на Живоприемния източник на св. Богородица - Светли петък, се отбелязва с особена тържественост в Рилската св. обител. По стара традиция със св. Литургия и водосвет пред чудотворната икона на св. Богородица - "Осеновица", рило-манастирското братство възхвалява Божията Майка и нейните чудеса, извършени от целебните води на Константинополския извор, наречен "Живоприемен източник".

Начало на празничното богослужение на Светли петък бе дадено в 08:00 ч. Участие в него взеха манастирските братя архимандрит Виталий и йеродякон Нектарий, игуменът на Руенската св. обител - йеромонах Йоан, а също и протойерей Йоан Куков - председател на столичния храм "Св. вмчк Георги - Ротонда". На клироса, както и в св. олтар като иподякони помагаха ученици от Софийската и Пловдивската духовни семинарии, дошли в Рилския манастир за Страстната седмица и Великденските празници.

Според обичая след св. Литургия с тържествено шествие във външната част на съборния храм до шадравана се изнася чудотворната икона на св. Богородица - "Осеновица". Там тя се поставя на специално изграден в стената на храма аналой и се извършва чинът на водоосвещението. При изпяването на пасхалните песнопения всички присъстващи имат възможността да се докоснат до чудотворния образ на св. Богородица с вградените около нея частици св. мощи на 32-ма светии. Лично игуменът на обителта - Негово Преосвещенство Адрианополски еп. Евлогий отслужи водосвета и поръси със светена вода за здраве свещенослужителите, монасите и благочестивите християни.