Église orthodoxe de Bulgarie

Monastère de Rila

Début Actualités Рилската света обител взе участие в Световното изложение на паметниците на ЮНЕСКО в Сиена, Италия

Рилската света обител взе участие в Световното изложение на паметниците на ЮНЕСКО в Сиена, Италия

По покана на Столична община, от 22 до 24 септември 2017 г. Рилският манастир взе участие в първото представяне на България по време на Международното изложение World Tourism UNESCO в гр. Сиена, Италия, което се състоя в историческата сграда „Санта Мария делла Скала”. Целта на форума бе популяризиране на обектите под закрила на ЮНЕСКО като места от изключително значение за културния туризъм и необходимостта да бъдат съхранени и защитени за идните поколения.

Заедно с Рилския манастир България бе представена от Столична община, община Силистра и община Перник. Участието на страната ни премина под мотото: BULGARIA – SO MUCH TO SHARE. Пресконференцията на първото българско участие на изложението бе открита на 22 септември с приветствие на българския посланик в Италия Н. Пр. Марин Райков. Директорът на ОП „Туризъм” Иво Маринов представи на форума българските обекти, включени в листата на ЮНЕСКО. Чрез мултимедийна презентация Рилската света обител бе представена от гл. ас. д-р Татяна Иванова. Участниците в изложението се запознаха с духовното, културно и историческо значение на Рилския манастир, както и с неповторимата му архитектура, превърнали го в център на поклонническия туризъм в България. От 1983 г. светата обител е част от културното наследство на ЮНЕСКО.

За обичая „Сурва” разказа кметът на община Перник – Вяра Церовска, а биосферен парк „Сребърна” бе представен от д-р Юлиян Найденов, кмет на община Силистра. Видеоклипове за 17-те обекта на ЮНЕСКО в България съпътстваха пресконференцията, която завърши с демонстрация на 3D визуализация и виртуална разходка с аудио гид в Боянската църква. В рамките на изложението се проведоха срещи с посетители на българския щанд. Рекламни материали за Рилския манастир, както и каталог с всичките 17 паметника на ЮНЕСКО в България бяха раздадени на всички гости, проявили интерес.