Église orthodoxe de Bulgarie

Monastère de Rila

Début Actualités Рождество Богородично в Рилския манастир

Рождество Богородично в Рилския манастир

На 08 септември, когато Православната Църква възпоменава Богородичното Рождество, Рилската света обител отпразнува храмовия си празник.

Празнична Вечерня с петохлебие бе отслужена от игумена на обителта Адрианополски епископ Евлогий. Светата Литургия за празника също бе предстоявана от Негово Преосвещенство, в съслужение с манастирските братя архимандрит Виталий и йеродякон Нектарий.

По традиция на Вечернята подир празника се възпоменават усопшите ктитори, благоукрасители и братя, потрудили се за благосъстоянието на светата обител през вековете, като се отслужва заупокойна молитва в тяхна памет. Поради това тази Вечерня се нарича "ктиторска". Панихида за упокоение на душите им отслужи игуменът, заедно със свещеномонасите от братството. Коливо бе раздадено на всички присъстващи в храма.

Изграждането на католикона в Рилския манастир започва през 1833 г. и продължава до 1837. Архитектурата на храма е от атонски тип. За изписването му повече от десет години се трудят най-известните зографи за времето си: Димитър Зограф, Захари Зограф, Тома Вишанов и голямо число техни ученици. С даренията на вярващи християни благоукрасата на храма, както и неговата поддръжка, продължават и до днес.

Публикувана на: 09 септември, 2016 г.