Bulgarian Orthodox Church

RILA MONASTERY

Home News Отчовден - денят на пренасяне мощите на св. Йоан Рилски в гр. Средец (дн. София)

Отчовден - денят на пренасяне мощите на св. Йоан Рилски в гр. Средец (дн. София)

На 19 октомври 2024 г. в Рилската света обител бе тържествено отбелязан празникът Пренасяне мощите на всебългарския покровител – преподобния наш отец Йоан, пустинножител Рилски Чудотворец, от обителта в гр. Средец през X в.

В навечерието на празника в светата обител по традиция бе отслужено всенощно бдение. То бе предстоявано от Негово Преосвещенство Агатополски епископ Йеротей в съслужение с братството на обителта и духовенство от страната при молитвеното присъствие на Негово Преосвещенство Адрианополски епископ Евлогий – игумен на Светата обител. Сред свещенството в богослужението бяха и схийеромонах Силуан от манастира „Св. архангел Михаил“, Ню Мексико, САЩ с послушник , и о. Николай Милетков (Ню Мексико).

Песнопенията бяха благолепно изпълнени от хора „Св. Наум Охридски“ с ръководител д-р Андрей Касабов (десен клир) и от гостуващия гръцки хор Μελωδοί Θεσσαλονίκης („Солунски сладкопевци“) с ръководител Христос Халкиас (ляв клир).

В края на Великата вечерня бе отслужено петохлебие, а в края на Великата утреня - помазване на вярващите с елей от кандилото на преподобния отец Йоан.

На 19 октомври светата Литургия бе възглавена от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим в съслужение с Адрианополски епископ Евлогий, Агатополски епископ Йеротей и упоменатото духовенство.

В своята проповед митрополит Серафим отбеляза:

„Днес почитаме откриването и пренасянето на мощите на св. Йоан Рилски Чудотворец в София, но заедно с това имаме от векове радостта те да са в Неговата света обител, за да се събираме тук и да благодарим на Бога за това, че ни е привел от небитие в битие, че ни е дарил Светия Дух в светото Кръщение. Както е написано в най-характерното песнопение за прослава на даден светец – тропара – в този на св. Йоан Рилски се казва: „покая́ния основа́ние“ („основа на покаянието“), защото животът му е пример за покаяние, а никой от нас не може да се спаси, ако не мине през покаянието, което е промяна, преобразяване по Божиите заповеди и живот по тях. Затова нека, когато всеки прибягва към св. Йоан, първо да го моли да ни научи на покаяние, а после, ако е Богу угодно, да стори чудо и да ни помогне, по какъвто начин избере.“

Негово Високопреосвещенство преподаде отеческия благослов на Българския патриарх Даниил на богомолния народ в манастира.

Снимки: Добрин Кашавелов