Bulgarian Orthodox Church

RILA MONASTERY

Home News 554 години от Възвръщането на мощите на преподобни Йоан Рилски Чудотворец

554 години от Възвръщането на мощите на преподобни Йоан Рилски Чудотворец

На 1-ви юли Светата Църква празнува възвръщането на светите мощи на едно от най-драгоценните духовни съкровища на България - преподобният Йоан Рилски Чудотворец, в основаната от него Обител, от Търновград през 1469 г. Неговата благодатна светлина се разлива далеч от пределите на българската държава, той е почитан от всички останали православни църкви.

По традиция братството на Светата обител отбелязва това събитие с всенощно бдение и празнична света Литургия. Тази година бдението предстоява Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим с молитвеното участие на Видинския митрополит Даниил, Игуменът на Светата обител – Адрианополският епископ Евлогий и духовенство от страната. В Бдението, което продължи до ранните часове на 1-ви юли, взе участие многоброен богомолен народ.

Божествената света Литургия възглави Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил в съслужение с Игумена и братя на Светата обител, Брегалнишки митрополит Иларион от Православната църква на Р. Северна Македония и духовенство от родината.

Богослуженията бяха благоукрасени от клиросното пеене на хор от псалти, ръководени от д-р Андрей Касабов, и от хора на гр. Яш (Румъния) „Academic Choir Byzantion“.

В проповедта си, митрополит Даниил каза: „Отново паметта на св. Йоан Рилски ни събра в Обителта, която той основа и за чието съграждане, опазване, развитие и благолепие до ден днешен се грижи. Събрали сме се да се зарадваме, както преди 554 години се зарадваха братята на Светата обител, че техният и нашият отец благоволи да се завърне в Рилския манастир, да бъде истинско негово богатство."

„Днешният празник за връщане на мощите много показателно ни говори за грижата, която св. Йоан Рилски има за всички нас. В своя Завет той ненапразно поръчва и бащински завещава като наставлява монасите от Светата обител да пазят светата православна вяра, да се пазят от страстите“.

Митрополит Даниил се обърна към „силните на деня“ с молба да не възлагат надежди на временни неща, да пазят единството помежду си, да избягват онези, които произвеждат разцепление и раздори и да се грижат за православния народ. „Колкото повече се отдалечава човечеството от вярата, толкова повече се умножават скръбта, трудностите и перипетиите.“ На присъстващите в храма той пожела да водят децата си често в Манастира и да им разказват за делата на св. Йоан Рилски, за да имат те „вярата към Бога и човеците“.

Епископ Евлогий се обърна към всички с думите: „Всеки път, когато сме събрани на молитва за прослава на нашия небесен покровител - преподобни Йоан Рилски Чудотворец, душите ни се изпълват с много радост, защото службите са в чест на светеца, на покровителя на България и ние чувстваме неговото благословение над всички нас. Затова радостта ни е голяма, когато се събираме, защото, както Спасителят е казал: “дето са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз посред тях” (Мат. 18:20).

За съжаление, няколко десетки години Православната църква на Р. Северна Македония не беше в единството на останалите православни църкви по редица съображения. Но Бог е милостив и дълготърпелив и дава на тези, които Му се уповават, това, от което се нуждаят. Наистина радостта днес е двойна с присъствието на Негово Високопреосвещенство Брегалнишкия митрополит Иларион и неговите поспешнци, затова, че отслужихме задено Светата Божествена Литургия.

Днешната служба е първата на Негово Високопреосвещенство митрополит Иларион и на наша милост и за нас това е голяма чест. Той е първият архиерей на Православната църква на Р. Северна Македония, който на днешния ден съслужи с нас и заедно с него се помолихме на Господа Бога и на Неговия угодник - Преподобни Йоан Рилски Чудотворец. Аз вярвам, че нашите гости ще отнесат оттук нашата любов, нашето уважение и взаимно братско отношение.“

Той благодари на всички, които се присъединиха със своите молитви по време на Светата Литургия, на църковните певци, които благоукрасиха богослужението и на хора протопсалти от братската Румънска православна църква. „На всички вас пожелавам преподобни Йоан Рилски Чудотворец да бъде винаги в мислите ви, в сърцата ви и във вашия живот!“

В отговор митрополит Иларион благодари за братската любов, за възможността да бъде изпълнена заповедта на Спасителя, която повелява: „По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си.“ (Йоана 13:35). „Всички трябва да се стремим към единство, показвайки любов един към друг. Така, като живеем в любов и покаяние, изпълнявайки Божиите заповеди, уповавайки се на светите Божии угодници, какъвто е днес честваният св. Йоан Рилски, който Бог ни го даде не само за покровител, но и за пример как да живеем, как да се спасяваме и как да побеждаваме злото. Всички ние трябва да вървим по пътя Божий, да започнем да живеем Царството Небесно още тук на земята.

Ако любов нямаме помежду си, то каквото и да правим, всичко ще бъде напразно. Но като се прегърнем взаимно, заедно да носим кръста на вечността, кръста на спасението. Ако сме сплотени, тогава и злото няма да има сила, и благодатта Божия ще действа в нас, ще бъдем победители и ще станем свидетели на Христовото Възкресение. Да покажем на неприятеля, че сме едно в Господа - живеем ли, умираме ли, да е само за Господа и за вечността! Честит и вечен празник!“