Bulgarian Orthodox Church

RILA MONASTERY

Home News Министърът на образованието в Рилския манастир

Министърът на образованието в Рилския манастир

На 11 май, денят на светите равноапостолни просветители славянски Кирил и Методий , за 11-ти път в Рилската света обител бяха раздадени ежегодните отличия за успешни директори на училища. Наградите връчи лично министърът на образованието и науката г-н Красимир Вълчев. Тази година грамота и икона на св. Йоан Рилски получиха Славейка Иванова, директор на Националната търговска гимназия в Пловдив, Адриян Христов, директор на ОУ "Св. св. Кирил и Методий" - с. Иваново, Хасковско, Йорданка Чавдарова, директор на езикова гимназия "Христо Ботев" - гр. Кърджали и Диана Димитрова, директор на ОУ "Стою Шишков" - с. Търън, Смолянско.

Тържеството започна с отслужването на молебен в съборния манастирски храм от игумена на обителта Адрианополски еп. Евлогий и рило-манастирското братство. В приветствието си към официалните лица и учениците в храма Негово Преосвещенство изтъкна значението на славянската писменост и чистотата на българския език като основен и необходим фактор за запазване на националната ни идентичност в мултикултурална Европа.

След отслужването на молебена министър Вълчев и останалите гости бяха приети от епископ Евлогий в игуменарната, където в духа на църковния празник проведоха разговор за състоянието на образователния процес при подрастващото поколение. Като дългогодишен педагог и ректор на Пловдивската духовна семинария Негово Преосвещенство сподели своето безпокойство от липсата на предмета Религия в българското школо. Като доказателство за належащата нужда от духовно ограмотяване на децата той изтъкна зачестилите прояви на всякакъв вид нетърпимост в училище от страна на ученици в различни градове на страната.

Своите отличия четиримата директори получиха в иконната зала на светата обител. Министър Вълчев изтъкна приноса на всеки един от наградените за развитието на ръководените от тях училища, както и за подобряването на квалификацията на преподавателите.

В края на проявата своите впечатления от посещението си в светата Рилска обител министър Вълчев сподели и в манастирската кондика.